Powiadomienia w GG na Androida

W celu ograniczenia zużycia baterii i łącza urządzeń mobilnych, w GG na system Android zastosowano dwa tryby pracy aplikacji. Aplikacja jest aktywna gdy bezpośrednio z niej korzystamy (jest wyświetlona na ekranie urządzenia), a także do 10 minut po zrzuceniu aplikacji w tło (przejściu na poziom pulpitu lub innej aplikacji). Po tym okresie GG dezaktywuje się i w trybie uśpienia oczekuje na nadchodzące rozmowy. W tym trybie aplikacja nie jest podłączona bezpośrednio do serwerów GG w związku z czym nie zużywa łącza ani baterii, a jednocześnie znajomi mogą w każdej chwili wysłać do nas wiadomość. Powiadomienie zostanie dostarczone przy użyciu wbudowanych w system Android usług.

Jeżeli nie chcemy otrzymywać jakichkolwiek powiadomień możemy wyłączyć tę opcję w ustawieniach aplikacji. W tej sytuacji wiadomości nadal będą do nas dochodziły, ale odczytamy je dopiero po uaktywnieniu GG. Istnieje również możliwość wylogowania się z profilu (opcja znajduje się w lewym wysuwanym panelu), co skutkuje wyświetleniem ekranu menedżera profili. Wyjście z menedżera profili przyciskami funkcyjnymi “Back” lub “Home” powoduje całkowite wyłączenie aplikacji. W tym momencie nie dochodzą do nas żadne wiadomości i jesteśmy Niedostępni dla naszych znajomych.