Usuwanie i ignorowanie kontaktu

Podczas korzystania z komunikatora GG zdarza się, że chcesz usunąć kontakt z listy kontaktów lub go zablokować.

Aby usunąć kontakt z listy kontaktów, należy kliknąć na nim prawym klawiszem myszy i wybrać opcję Profil. Po wejściu do profilu danej osoby należy rozwinąć menu Znajomy – opcje i wybrać Usuń kontakt.  Po skasowaniu kontaktu z listy, użytkownik nie będzie już Twoim znajomym, nawet jeśli on zachował Ciebie na swojej liście. Jeśli w ustawieniach prywatności zaznaczyłeś, że nie rozmawiasz z  nieznajomymi, osoba te nie będzie mogła się z Tobą skomunikować przez GG.

Usuwanie/ ignorowanie kontaktu

Wybrany kontakt ze swojej listy możesz także zignorować. Aby to zrobić, należy analogicznie kliknąć na wybraną osobę prawym przyciskiem myszki i wybrać Profil, a następnie z menu Znajomy – opcje, wybrać Ignoruj.

Ignorowana osoba nie będzie mogła się z Tobą komunikować przez GG, ani wysłać Ci żadnego zaproszenia i nie będzie o tym wiedziała. Nawet jeśli w ustawieniach prywatności pozwalasz na rozmowy z nieznajomymi (czyli każdy w sieci GG może z Tobą rozmawiać) nie dotyczy to osób ignorowanych. Komunikacja ze strony takiej osoby jest całkowicie zablokowana.

Osobę ignorowaną możesz przywrócić  na listę kontaktów korzystając z ustawień GG. W sekcji Moje konto/Ustawienia prywatności znajdziesz opcję Osoby ignorowane. Kliknij link pokaż listę znajdujący się obok i wybierz osobę, którą chcesz przywrócić na listę kontaktów, klikając Przywróć do listy kontaktów.

Ze względu na to, że osobę ignorowaną łatwo przywrócić na listę, opcja ta dobrze się nadaje żeby zablokować kogoś chwilowo.