Status GG i jak go używać

Status GG mówi Twoim znajomym czy w danym momencie jesteś dostępny, zajęty lub niezalogowany – inaczej mówiąc określa czy jesteś w sieci i czy masz ochotę rozmawiać przez GG. Jest on reprezentowany jednym z wariantów ikonki słoneczka GG.

Widok wyboru statusu na aplikacji komunikatora GG w telefonie z systemem Android

Widok wyboru statusu w komunikatorze GG, w telefonie z systemem Android

Status możesz zmienić klikając w jego ikonę zaraz obok swojego imienia i nazwiska/pseudonimu na belce powyżej listy kontaktów albo klikając prawym klawiszem myszy na ikonie GG w obszarze powiadomień systemowych. Do dyspozycji masz następujące statusy:

  • Dostępny – jest to domyślny status przy połączeniu się z siecią GG, mówiący Twoim znajomym, że jesteś online i mogą z Tobą porozmawiać. W Ustawieniach, w zakładce Komunikator/Statusy i Opisy możesz wybrać inny status, który ma być ustawiany zaraz po zalogowaniu.
  • Pogadam – status dla użytkowników, którzy szukają innych osób chętnych do rozmowy, również tych spoza swojej listy kontaktów. Jeśli masz ustawiony ten status, osoba, która Cię odnajdzie w Katalogu publicznym potraktuje to jako zaproszenie do rozmowy.
  • Zaraz Wracam – status, który informuje innych użytkowników o tym, że nie ma Cię przy komputerze i chwilowo możesz nie odpowiadać na wiadomości, ale jesteś zalogowany. W Ustawieniach, w zakładce Komunikator/Statusy i Opisy możesz wybrać, aby status Zaraz Wracam ustawiał się automatycznie jeśli przez żądany czas nie korzystasz z klawiatury lub myszki.
  • Nie przeszkadzać – po ustawieniu tego statusu, nie będą się pojawiały żadne chmurki powiadomień, nieaktywne będą także dźwięki. Wszystkie powiadomienia będą trafiały od razu do zakładki Ostatnie. W Ustawieniach, w zakładce Komunikator/Statusy i Opisy możesz wybrać, aby status Nie przeszkadzać ustawiał się automatycznie przy starcie komunikatora albo po kilku minutach nieaktywności komputera. Status ten jest bardzo przydatny, kiedy chwilowo jesteś bardzo zajęty, musisz pokazać coś komuś na ekranie komputera lub wyświetlasz coś poprzez projektor (np. na jakimś spotkaniu lub konferencji). Kiedy już będziesz miał czas, możesz przejść do zakładki Ostatnie i rozpatrzyć wszystkie otrzymane powiadomienia.
  • Niewidoczny – Jeśli ustawisz ten status, na listach kontaktów innych użytkowników będziesz figurować ze statusem Niedostępny, czyli tak jakbyś był odłączony od sieci. Tak naprawdę jednak jesteś połączony i wszystko działa tak jakbyś ustawił status Dostępny. Możesz rozpoczynać i odbierać rozmowy, otrzymujesz wszystkie powiadomienia, możesz korzystać ze wszystkich możliwości komunikatora. W Ustawieniach możesz wybrać, aby status Niewidoczny ustawiał się automatycznie po kilku minutach nieaktywności komputera.
  • Niedostępny – w tym statusie nie jesteś połączony z serwerami GG i nie dochodzi do Ciebie żadna komunikacja ani powiadomienia.