Czy komunikator jest bezpieczny?

Komunikator GG jest  bezpiecznym narzędziem do komunikacji zawierającym wiele dodatkowych opcji. Program dba o Twoją prywatność i ochronę Twoich danych. Podobnie jednak jak w wypadku wszystkich usług internetowych, Twoje bezpieczeństwo w dużym stopniu zależy od Ciebie.

Podczas rejestracji konta określasz jak się chcesz przedstawiać i jakiego używać hasła. Pamiętaj, żeby hasło było trudne do odgadnięcia. Podaj też dodatkowe dane kontaktowe, które są bardzo potrzebne, gdy zapomnisz hasła albo wtedy, gdy pojawiają się jakiekolwiek problemy z bezpieczeństwem. Dzięki nim mamy kontakt z Tobą i jesteśmy w stanie Ci pomóc.

Korzystając z ustawień możesz zdecydować w jakim stopniu chcesz strzec swoją prywatność, na jak wiele pozwalasz znajomym i nieznajomym. Możesz na przykład ustalić, czy chcesz by Twój profil był dostępny tylko dla Twoich znajomych czy dla wszystkich, czy chcesz otrzymywać wiadomości od osób, których nie masz na liście kontaktów.

Podczas korzystania z komunikatora GG możesz wymieniać się ze swoimi rozmówcami zdjęciami, plikami lub linkami do stron internetowych. Warto byś pamiętał o tym, by takie treści odbierać jedynie od zaufanych osób.

Historia Twoich rozmów jest przechowywana w archiwum na serwerach GG po to, byś miał do niej dostęp z każdego miejsca. Archiwum gromadzi rozmowy ze wszystkich instalacji GG, których używasz – z komputera, z komórki, czy strony WWW. To bardzo wygodne. To Twoje prywatne archiwum i nikt poza Tobą nie ma do niego dostępu. Mimo to, jeśli chcesz, możesz całkowicie wyłączyć zapamiętywanie Twoich rozmów.

Połączenie między użytkownikami GG a serwerami GG są szyfrowane, jeśli obie strony używają nowych wersji GG (od GG 10 wzwyż). Dzięki temu nikt nie może podsłuchać Waszych rozmów “po drodze”.