Przejście z poprzedniej wersji GG (Gadu-Gadu)

Jeśli korzystałeś z jednej z wcześniejszych wersji GG lub innego programu używającego protokołu Gadu-Gadu, to znaczy, że masz swój numerek  GG i hasło. Możesz go oczywiście używać także w najnowszej wersji GG.

Aktualizacja danych

Zaraz po instalacji nowego GG poprosimy Cię o uzupełnienie danych profilowych. Starsze wersje nie wymagały podania niektórych danych lub nie pozwalały na ich weryfikację, przez to między innymi trudno było odnaleźć znajomego w Katalogu publicznym, były też kłopoty w wypadku gdy użytkownik zapomniał hasła. Proces uzupełnienia danych wygląda podobnie jak proces rejestracji nowego konta.

Nowe hasło

Wielu użytkowników GG miało dotąd ustawione bardzo słabe hasła, które łatwo było odgadnąć lub złamać automatycznie. Wiele osób nie pamiętało też swojego hasła. Dlatego na koniec procesu uzupełniania danych poprosimy Cię o podanie nowego, bezpiecznego hasła do Twojego konta. Jeśli uważasz, że dotychczasowe hasło było wystarczająco bezpieczne, możesz go użyć ponownie. Aby się dowiedzieć co to znaczy bezpieczne hasło i w jaki sposób można stworzyć takie, które łatwo zapamiętać, ale trudno odgadnąć przeczytaj artykuł Numer GG i hasło.

Ustaw hasło

Lista kontaktów na serwerze

Wersje GG od GG 10 wzwyż zawsze przechowują Twoją listę kontaktów na serwerze, aby zawsze był aktualna, niezależnie od tego skąd się zalogujesz. Jeśli używasz jednej ze starszych wersji albo obcego programu korzystającego z protokołu Gadu-Gadu, przed uruchomieniem najnowszego GG wyeksportuj najpierw swoje kontakty ze starej wersji na serwer.

Jeżeli wcześniej zapisałeś swoją listę kontaktów w pliku na komputerze możesz ją zaimportować. Żeby to zrobić, wybrać należy GG/Ustawienia/Komunikator/Lista kontaktów/Importuj kontakty z pliku. Importować można pliki formatu .txt i .xml.

Przeniesienie archiwum

W poprzednich wersjach komunikatora GG Twoje Archiwum wiadomości było zapisywane na komputerze. Jeśli korzystałeś z GG na kilku komputerach, na każdym zapisywały się tylko rozmowy z niego przeprowadzone. Jeśli korzystałeś z WebGadu (dawnej wersji GG przez WWW), rozmowy w ogóle nie były archiwizowane. Zatem w żadnym miejscu nie miałeś pełnej i kompletnej historii rozmów.

W nowej wersji wszystkie Twoje rozmowy zapisywane są w jednym centralnym archiwum on-line na serwerach GG, dzięki niemu masz dostęp do pełnej historii rozmów z każdego komputera, przez WWW i z komórki.

Jeżeli nowe GG wykryje przy pierwszym uruchomieniu i zalogowaniu, że na komputerze znajduje się Twoje archiwum z jednej ze starych wersji GG, przeniesie go do nowej postaci. Jeśli zrobisz to na kilku komputerach, gdzie używałeś starego GG, w archiwum online będziesz miał wszystkie swoje rozmowy. To bardzo wygodne i zalecane rozwiązanie.